|
Gdzie szukać w internecie? |
| Autor |
Wiadomość |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2008-12-19, 21:46 Gdzie szukać w internecie?
|
|
|
Odpowiadając na tak ogólnie postawione pytanie można by powiedzieć, że "wszędzie". Internet ze swoimi zasobami jest ogromny. Najprostszą drogą na początku jest wpisanie swojego nazwiska w wyszukiwarce google. Później trzeba sprawdzić jakie dane każda wyszukana pozycja przedstawia. Jest mnóstwo portali i stron genealogicznych, warto na nie zaglądać . Praktycznie na każdej takiej stronie znajdują się własne wyszukiwarki i warto z nich skorzystać. Proszę też pamiętać , że warto wpisywać swoje nazwisko w brzmieniu męskim i żeńskim - wyniki mogą być zupełnie różne. I jeszcze jedna rada, na wielu stronach genealogicznych są tzw."tablice ogłoszeń", warto do nich zaglądać, bo może się okazać, ze ktoś poszukiwał lub też szuka tego samego nazwiska co my. W ostatnim okresie czasu otrzymałem maila od osoby która znalazła moje ogłoszenie na takiej "tablicy", zamieszczone tam trzy lata temu.
W najbliższym czasie na portalu ukaże się informacja o miejscach gdzie każdy poszukujący informacji genealogicznych powinien zajrzeć. Będą to zebrane w jednym miejscu różne adresy internetowe, przynajmniej te najważniejsze. Dla osób poszukujących swoich korzeni w innych krajach, podam również specjalne wyszukiwarki genealogiczne. |
|
 |
html

|
Wysłany: 2008-12-21, 17:12
|
|
|
| mam pytanie: w jaki sposób dotrzeć do archiwum. Moja rodzina wywodzi sie z południa Polski i jest to dość daleko, żeby tam jechać? Czy płaci sie za informacje z archiwum i czy udzielą odpowiedzi na mój list? |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2008-12-21, 22:38
|
|
|
Nie podałeś o jakie archiwum chodzi Są archiwa państwowe, archiwa kościelne oraz różne inne archiwa np. wojskowe, cmentarne itp.
Myślę, że jednak chodzi o Archiwa Państwowe (AP - jest to skrót powszechnie używany). Często korzystam z AP w Koszalinie. Zamawiam w nim mikrofilmy dokumentów z innych archiwów i przesyłają je oni do Koszalina. To kosztuje , co prawda tylko płacisz za koszt przesyłki pocztowej , czasami kurierskiej, ale to i tak taniej niż jechać osobiście gdzieś daleko. AP udostępniają w internecie kilka swoich baz. Dla nas najważniejszymi są bazy" "Pradziad" - księgi metrykalne i stanu cywilnego, "Sezam"- spis zespołów archiwalnych raz baza "Ela" - zawierąjąca spis ludności w archiwaliach.
Najpierw wyszukujesz w internecie informacje z danej bazy, później zamawiasz w archiwum i czekasz na przysłanie dokumentów (czasami 2-3 tygodnie). Później już tylko trzeba dużo cierpliwości na przeglądanie mikrofilmów.
Możesz zamówić oczywiście w archiwum kopie określonych dokumentów, ale wtedy dodatkowo musisz zapłacić . |
|
 |
html

|
Wysłany: 2008-12-25, 07:59
|
|
|
| admin napisał/a: | | Nie podałeś o jakie archiwum chodzi . |
tak , chodziło o archiwum państwowe, dziekuję za wyjasnienia, ale mam jeszcze jedno pytanie , o co chodzi z tymi mikrofilmami, to nie przeglądam dokumentów? W jaki sposób przegląda się mikrofilmy? |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2008-12-25, 15:53
|
|
|
| html napisał/a: | | o co chodzi z tymi mikrofilmami, to nie przeglądam dokumentów? W jaki sposób przegląda się mikrofilmy? |
Mikrofilmy są to zeskanowane dokumenty na taśmie w postaci zdjęć negatywowych. Możesz je oglądać za pomocą specjalnego czytnika do mikrofilmów. Trudno by było przesyłać tomy ksiąg archiwalnych z jednego archiwum do drugiego. Jeżeli dane dokumenty znajdują się w określonym archiwum np. w Przemyślu , to tam na miejscu możesz otrzymać do przeglądania oryginały dokumentów lub też mikrofilmy. |
|
 |
html

|
Wysłany: 2009-01-03, 09:45
|
|
|
Chciałem tylko zgłosić, że link podany w artykule "Gdzie szukac?" dot. Surname navigator nie działa |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2009-01-03, 15:18
|
|
|
| html napisał/a: | | Chciałem tylko zgłosić, że link podany w artykule "Gdzie szukac?" dot. Surname navigator nie działa |
Już działa! |
|
 |
franek

|
Wysłany: 2009-01-28, 13:23
|
|
|
| szukam rodziny swojego dziadka , który mieszkał przez wiele lat na kresach wschodnich, a dokładniej mówiąc na Podolu (?). Jak mam znaleźć ta miejscowość, a szczególnie parafię gdzie brał ślub i rodziły się jego dzieci? |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2009-01-29, 16:12
|
|
|
Zaglądaj na stronie Polskiego Towarzystwa Genealogicznego (www.genealodzy.pl) do Katalogu Zasobów Metrykalnych. Uzyskasz tam informacje o interesującej Ciebie parafii. W Zasobach tych są również parafie z dawnych Kresów Wschodnich RP. Miejscowość mozna odszukać na podstawie 'słowników geograficznych" - jest ich kilka. W zasobach biblioteki cyfrowej PTG Genealodzy.pl, odszukaj :
Spisy i wykazy Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. Popularne / Słowniki geograficzne
Autor : Pod red. Filipa Sulimierskiego,Bron.Chlebowskiego,Włady
Link : http://mbc.malopolska.pl/...on?id=113&tab=3
Opis : Zawiera opis wszystkich miejscowości w Królestwie Polskim, Galicji i inne. 1880-1902
Jak już znajdziesz parafię do jakiej należała miejscowość, w której zamieszkiwał Dziadek, wtedy skorzystaj z opcji szukania w Archiwum Państwowym w bazie "Pradziad". W artykule , który zamieściłem w dziale "genealogia" pt. Gdzie szukać", masz dokładny opis jak korzystac z zasobów Archiwum Państwowego. A teraz do dzieła, jak Ci nie pójdzie , to pytaj dalej, albo też napisz na priv. |
|
 |
html

|
Wysłany: 2009-03-15, 18:12
|
|
|
| A co zrobić jak parafia na ziemiach wschodnich juz nie istnieje? Gdzie znaleźć jakieś dane metrykalne i czy jest to jeszcze możliwe? |
|
|
|
 |
franek

|
Wysłany: 2009-03-16, 21:13
|
|
|
a zaglądałeś na stronę www.genealodzy.pl, tam znalazłem katalog zasobów metrykaklnych i wszystko znajdziesz.
| html napisał/a: | | parafia na ziemiach wschodnich |
chyba chodzi ci o kresy wschodnie? |
|
|
|
 |
|
|